Syntymäpäiviä

Istun ravintolan pöydän ääressä tuijottaen eteeni ilmestynyttä vodkalasillista. On vuosi 2008 ja istun matkaseuralaisteni kanssa pietarilaisessa ravintolassa. Hetkeä aiemmin lähetimme tarjoilijan välityksellä onnittelut naapuripöydässä ilakoivalle syntymäpäiväseurueelle ja nyt tarjoilija kattoi eteemme täydet vodkalasit ravintolan parasta vodkaa. Naapuripöydän synttärisankari vilkuttelee iloisesti meille ja kohottelee lasiaan. Otan lasin käteeni ja nostan sen huulilleni. Na zdarovje!

Juhlaseurueiden bongaaminen Pietarin katukuvassa on huomattavasti Helsinkiä helpompaa. Lähes joka viikonloppu tulee vastaan vähintäänkin yksi hääseurue, joka kiertää kuvauttamassa itseään pitkin Pietarin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Vaskiratsastaja-patsas ja Vasilin saaren kärki rostrapylväineen ovat kaksi ehkäpä suosituinta kuvauspaikkaa. Samaten viikonloppuisin hieman tasokkaammassa ravintolassa illallisella käydessä sattuu herkästi samaan paikkaan jonkun juhlaseurueen kanssa. Pietari onkin erinomainen kohde, jos tarkoituksena on viettää esimerkiksi synttäreitä tai jotain muuta merkkipäivää. Valinnanvaraa on niin paljon, että riskinä on pikemminkin runsaudenpula ja suosikkipaikan valinnanvaikeus. Tässä helpottanee usein matkailun kohdalla toistettu fraasi: suuntaa sinne minne paikallisetkin. Vaikka venäläiset juhlaseurueet osaavat toisinaan äänekkäitä, heistä voi saada myös oivaa seuraa, sillä venäläiset osaavat ja rakastavat juhlia. Ehkäpä peräti saat ilmaisen vodkasnapsin!

Toinen sattumus, sekin Pietarista, on hieman tuoreempi:

On vuosi 2016. Kirjoitan perheelliselle ystävälleni Pietariin, että olemme tulossa kolmen hengen voimin käymään lomalla kaupungissa. Menee tunti, ehkä kaksi, kunnes tulee vastaus. “Tervetuloa, meillä on lauantaina syntymäpäiväjuhlat, tervetuloa mukaan! Juhlahuoneisto on pääkadun varrella ja ohjelmassa kupla-jalkapalloa, saunomista ja kalkkunaa. Tulemme hakemaan teidät kello kaksi hotellilta!” 

Ystäväni viesti sai minut hetkeksi sekaisin. Aivan mahtavaa luonnollisesti päästä mukaan syntymäpäiväjuhliin, mutta venäläisistä hiukan jotain tietäen ensimmäiseksi tuli pieni paniikki tuliaisista ja lahjoista. Mitä ihmettä sitä keksisi viedä ensinnäkin perheelle tuliaisiksi ja toiseksi lahjaksi ystäväni miehelle, jonka olen tavannut kaksi kertaa aiemmin ja joka on ollut hieman ujon oloinen tähän saakka. En edes tiedä, kuinka vanha mies on tai täyttääkö hän pyöreitä vuosia vai ei! Pari päivää asiaa pohdittuani pääsen lopulta jonkinlaiseen ratkaisuun. Yksi pullollinen aitoa samppanjaa ja toinen pullo suomalaista alkoholitonta Lehtikuohua koko perheelle (ok, näin pieni lapsi tuskin juo sitäkään, mutta ainakin juoma sopii myös mahdollisesti imettävälle äidille). 

Lahjapuolen ratkettua voin alkaakin sitten keskittyä kupla-jalkapalloon ja viikonlopun odotukseen. Jännityksellä odotan tulevaa lauantaita!

P.s. Siis tätä on kuplafutis. 

P.p.s. Kuva vaihdettu. Katso alunperin jutussa ollut kuva täältä

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s